Preskočiť na hlavný obsah

Med = prírodné antibiotikum

Zdravotné účinky medu poznáme tisícročia. Popri iných liečivých vlastnostiach je med predovšetkým silné antibiotikum, účinné proti mnohým baktériám a vírusom vrátane rezistentných druhov...

Med (Foto: StockFresh.com)

Med ako prírodné antibiotikum


Med je rastlinné, lokálne, nesystémové antibiotikum (čo je to antibiotikum = Wikipedia). Pri vonkajšom použití (na kožu, na rany) je kvalitný med ako antibiotikum bezpečný. Zdroj: [1].

Pri vnútornom použití a konzumácii však môže med u ľudí alergických na včelie žihadlo vyvolať anafylaktickú reakciu:


Zvlášť účinný je med pri liečbe kožných infekcií a rán [1]. Poradí si pritom aj s mnohými baktériami rezistentnými voči moderným antibiotikám z farmaceutických koncernov. Na rozdiel od nich med nemá nežiadúce vedľajšie účinky.

Liečebne azda najslávnejším medom je novozélandský med Manuka, predávaný aj u nás. Jeho reputácii, účinnosti a dobrému marketingu :) zodpovedá vysoká cena.

Podľa známeho amerického prírodného liečiteľa S. H. Buhnera je každý prírodný lúčny med  účinný a liečivý. Viacdruhové (lúčne) medy sú všeobecne účinnejšie ako jednodruhové medy [1].

Určite si prečítajte:

  1. Kvalitný med vždy obsahuje aj trocha peľu. A vďaka obsahu peľu je takýto med trocha zakalený. Peľ chráni pečeň, pozitívne ovplyvňuje delenie buniek, pomáha vyrovnať sa so stresom a fyzickou námahou.
  2. Kvalitný med sa nekazí. Naozaj :) med starý až 3000 rokov nájdený v Egypte je aj dnes údajne konzumný. Kvalitný med musí mať obsah vody do 18 %, to podporuje jeho trvanlivosť a odolnosť voči mikroorganizmom. Aj preto sú pančované a riedené medy potenciálne nebezpečné. Nakupujte kvalitný med od spoľahlivého miestneho včelára.
  3. Musí však byť správne uskladnený = NIKDY neskladujte med na teplom a svetlom mieste. Degradáciou sacharidov pri dlhodobom nesprávnom skladovaní v mede vznikajú škodlivé látky s nepeknými názvami, ako napríklad 5-hydroxymetyl-2-furaldehyd. Čím starší med, tým vyššie riziko, najmä ak ho spracovateľ zahrieval pre lepšiu manipuláciu [9].
  4. Tieto potenciálne karcinogénne látky v menšom množstve môžu vznikať už pri obľúbenom zahrievaní tzv. scukornateného (skryštalizovaného) medu vo vodnom kúpeli [9].
  5. A ako sa teda med správne skladuje? Uzavretý v sklených a keramických nádobách (vrátane porcelánu), v suchom prostredí a v tme, na chladnom mieste s teplotou pod 18 °C.

Ideálny med pochádza z lokalít, na ktorých sa nepoužívajú agrochemické postreky (herbicídy, pesticídy), a ktoré sa nachádzajú ďalej od hlavných zón znečistenia (diaľnic, priemyselných komplexov).

Med ako liek – použitie, aplikácia


Liečebné a liečbu podporujúce využitie medu je rozsiahle. Od menších raniek vrátane infikovaných, až po liečbu popálenín a preležanín. Účinok medu sa zvýši primiešaním včelej materskej kašičky.

  • NIKDY nezabudnite, že každé vážnejšie zranenie a zdravotný problém patrí do rúk lekára. Lekár vám po konzultácii takisto môže odporučiť alebo neodporučiť doplnkovú liečbu medom.

S. H. Buhner vo svojej knihe Přírodní antibiotika uvádza mnoho lekárskych štúdií a príkladov účinnej liečby medom:

  • od baníkov z juhoafrických zlatých baní, používajúcich med na povrchné rany a odreniny,
  • cez tíšenie nočného kašla (infekcie horných dýchacích ciest),
  • až po rýchlejšie hojenie oparu na perách (herpes),
  • liečbu chronických rán a infekcií kože,
  • a ďalšie...

Na popáleniny sa kvalitný neriedený med môže podľa S. H. Buhnera [1] aplikovať priamo, ranu zakryť sterilným obväzom, meniť 1 až 2 x denne. V amatérskej domácej liečbe sa to určite týka len menších popálenín prvého stupňa. Liečba vážnejších popálenín VŽDY patrí do rúk lekára.

Podobný postup odporúča S. H. Buhner aj pri preležaninách, ranách a infikovaných ranách. Znova pripomínam, že KAŽDÉ len trochu vážnejšie zranenie patrí vždy do odborných rúk lekára.

  • TIP: Na aplikáciu priamo do rany je u nás v predaji 100 % čistý lekársky med = obsahuje ho napr. Revamil (hydrofilný gél s medom) priamo určený na ošetrovanie všetkých typov rán.

Omnoho jednoduchšia :) je preventívna a liečebná konzumácia medu. Preventívne sa môže užívať napr. 1 polievková lyžica 3 x denne priamou konzumáciou alebo do vlažného čaju (teplota nad 45 °C v mede zničí cenné látky).

  • Podľa výsledkov jednej štúdie prídavok 2 lyžíc medu denne zlepšil u kontrolnej skupiny obsah hemoglobínu v krvi (po roku namerané zvýšenie o 8,5 %), vitalitu, energiu aj vzhľad :) testovaných osôb [1]. Testované osoby však počas roka dodržiavali aj stanovený rozvrh cvičení :) a odpočinku, takže ideálnou kombináciou je zrejme prídavok medu k pestrej a vyváženej strave + pravidelné cvičenie + relax.

Na podporu liečby akútneho nachladnutia a chrípky to môže byť počas dňa až 1 lyžica medu každú hodinu priamo skonzumovať (prospeje aj boľavému hrdlu), alebo do vlažného čaju 6 až 10 x denne [1].

Ďalšie pozitívne zdravotné účinky medu


Med má povzbudzujúce, protizápalové a protialergické účinky. Pomáha pri anémii (chudokrvnosti), je antivírusový a antimykotický (= proti hubovým ochoreniam kože a nechtov).

Popri podpore imunity (a vitality) má med aj antikarcinogénne vlastnosti. Okrem toho uľahčuje vykašliavanie a má mierne laxatívne účinky [1].

A na záver to najdôležitejšie: ani s medom to nepreháňajme. Dve malé lyžičky v jednej dávke určite postačia :)

Použitá a/alebo odporúčaná literatúra a zaujímavé odkazy:


  1. BUHNER, Stephen Harrod: Přírodní antibiotika. Alternativní způsob léčby. Praha, Euromedia Group 2015.
  2. JONÁŠ, Josef - KUCHAŘ, Jiří: Svět přírodních antibiotik. Tajné zbraně rostlin. 88 přírodních zdrojů pro prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekci. Praha, Eminent 2014.
  3. Kolektív autorov: Ohromujúca liečivá sila prírody. Ako rastliny a živočíchy zlepšujú zdravie človeka. Bratislava, Tarsago Slovensko 2014.
  4. https://www.nembce.cz/med-je-povazovan-za-prirodni-antibiotikum.html?par=12
  5. https://www.startitup.sk/top-5-slovenskych-vcelarstiev-ktorych-med-ma-svetovu-kvalitu/
  6. https://www.nature.com/articles/s41598-017-07494-0
  7. https://www.stephenharrodbuhner.com/about/
  8. http://www.modernivcelar.eu/clanky/dokaz-o-dolete-vciel-za-znaskou.html
  9. https://www.stuba.sk/sk/diani-na-stu/ako-sa-neotravit-jedlom-hn.html?page_id=11841
  10. https://www.manuka.sk/o-manuka-mede/vyskum/
  11. http://www.psnv.cz/

Novinky e-mailom


A už vám neunikne žiadny nový článok na tému ZDRAVIE = prihláste sa k odberu e-mailom:


Odoberať novinky


© Roman Plencner.
Nie som lekár, nie som liečiteľ ani guru, len sa zaujímam o zdravie ako každý :)
Ak máte zdravotné problémy, navštívte včas svojho lekára.
Preberanie a kopírovanie obsahu z Blogikon.sk nie je povolené.

Teším sa na vaše komentáre :)
Zásady spracovania osobných údajov.

Komentáre

  1. Ako moze med splesniviet a pokazit ked je antibakterialny antivirusovy a neviem co?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ten najkvalitnejší med sa pokazí, ako ho nesprávne skladujete.

      Ak si kúpite kvalitný med od miestneho včelára vo vašom okolí a budete ho skladovať uzavretý v sklenej alebo keramickej nádobe (vrátane porcelánu), v suchom prostredí a v tme, na chladnom mieste s teplotou pod 18 °C, určite sa nepokazí kým ho zjete :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára